Translate

L'esclafit (2013)

FENÒMENS METEOROLÒGICS EXTREMS:  L’ESCLAFIT

El fet meteorològic que sens cap mena de dubte ha tingut més ressò aquest any a les nostres contrades ha estat la tempesta del dia 4 d’octubre. El resultat del pas del curt però extremadament violent fenomen el vam veure i viure en directe: arbres trencats, arrencats de soca-rel, teulades malmeses nombroses avaries en la xarxa elèctrica , danys a persianes i tendals , en vehicles ... i una llarga llista de coses que hi podríem afegir.

Molts deien que era una tempesta mai vista a Manlleu i que es tractava de un fenomen estrany. Tenien raó, un cop analitzades les dades de seguida vam veure que es tractava d’un esclafit que va afectar pricipalment la zona entre Sant Hipòlit i Manlleu.

Però què és un esclafit i com es forma ?
En no ser molt comú no té traducció en alguns idiomes –per exemple en castellà-. En anglès n’anomenen DOWN BURST o MICROBURST depenent de la seva dimensió .
Es tracta de una mena de antítesi del tornado (o bufarut) ja que en aquest el vent gira circularment cap al seu centre, mentre que en el cas de l’esclafit es tracta de una caiguda sobtada i violenta de l’aire fred de les capes altes de una tempesta que en tocar al terra s’escampa amb molta virulència (les imatges adjuntes ho fan força entenedor). Seria  ideal en aquests casos tenir la immensa sort de comptar amb una estació meteorològica situada en una zona oberta i que l’esclafit passés exactament per aquell lloc per poder mesurar fefaentment el vent.

En aquest casos les dades  del vent recollides als observatoris no solen ser gaire representatives del que es dóna a diferents llocs del poble. La prova evident la tenim que en llocs molt propers es van donar danys severs o no,  en algun cas depenent fins i tot de la banda del carrer.
El motiu de la irregularitat del vent no és cap més que l’encanalament del mateix en passar per el casc urbà (en els carrers més tancats i segons la seva orientació, el vent és molt inferior en zones obertes o orientades en la mateixa direcció en que arriba el cop de vent).

Algunes dades recollides dades recollides en diferents estacions properes de la xarxa meteoclimàtic ens donen els següents registres

92 km/h  MeteoManlleu, 106 a l’esquirol, 118 a Roda de Ter, 130 a Sant Vicens de Torelló i 158 a Sant Hipòlit de Voltregà.
Amb tot podem concloure que el vent a Manlleu tenint en compte els danys produïts i comparant-los amb els pobles del voltant podem estimar fefaentment que varem tenir ratxes  de vent superiors als 130 Km/h.

Un que el podríem definir com un huracà hiper-ràpid  per la seva intensitat i curta durada.

PROLIFERACIÓ DE AFICIONATS AL TEMPS A LES XARXES SOCIALS

Un fet que ha agafat molta embranzida els darrers temps ha estat sens cap mena de dubte el desorbitat augment de afeccionats a la meteorologia a Internet.  L’explicació és ben senzilla: les estacions meteorològiques semi-professionals automàtiques cada vegada són més assequibles a les butxaques de la gent, i com tots sabem estem en un autèntic  “bum “ de les anomenades “xarxes socials”. Sens dubte això és molt bo per a poder seguir amb més cura que passa amb el temps a casa nostra, però comporta un gran perill.

Hi ha qui pensa que un cop ha adquirit una estació automàtica només l’ha de penjar a la paret o a la teulada i apa ! a enviar dades. No és tant fàcil. En primer lloc hom s’ha d’assessorar de quina estació es la que li convé (relació qualitat-preu, primant la primera) i després com i on col·locar-la i testejar-la adequadament.
Amb la facilitat de obtenir accés als mapes dels diferents models meteorològics, hi ha qui es creu que ja pot exercir  ”d’home del temps” i s’atreveix a fer prediccions a mig i llarg termini com qui fa un truita...

Sens dubte que la predicció és una faceta molt atractiva de la meteorologia, però per a poder fer prediccions per el gran públic, millor deixar-les a mans dels professionals els qual disposen de més mitjans, estudis i preparació per a fer aquesta tasca divulgativa. I tot i així, a voltes s’equivoquen...  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada