Translate

La festa major i la pluja (2014)

PLOU SEMPRE PER LA FESTA MAJOR ?

La memòria meteorològica moltes vegades ens fa males passades. La veritat és que tendim involuntàriament a oblidar els períodes de temps monòtons, avorrits o que estan dins la normalitat climàtica i ens queden molt vius els records dels episodis que marquen una inflexió en el temps. D’aquesta manera creiem recordar, i donem per bones afirmacions rotundes com que “abans les llevantades duraven quinze dies”, “ els hiverns eren molt més freds”, “nevava molt més” o “a l’estiu feia molta més calor”.
Arribats a aquestes dates , una de les que sempre torna a la memòria és que “a la festa major de Manlleu sempre sol ploure algun dia”.  Per facilitar l’exercici de comprovar si això és cert, ens centrarem en el que ha fet els darrers cinc anys.  Creieu que en aquests cinc anys ha plogut els dies de festa major de Manlleu ?  Fem abans un esforç de memòria abans de continuar llegint.  Potser si o potser no.
Vagi per endavant que es una mostra que reflecteix molt bé la dinàmica d’aquestes dates en el conjunt dels darrers 50 anys.  Comprovem-ho doncs:
Agafem per a fer aquest estudi el lapse de temps entre el 10 i el 20 d’agost, i aquest és el resultat:
2008    Pluja el dia 14 (1,5 mm)
2009    Pluja dia 10 (7,5 mm)
2010    Pluja dies 10 (32 mm) dia 12 (30 mm) dia 14 (1,2) dia 19 (15,4)
2011    Pluja dia 14 (5,2 mm)
2012    Cap dia
2013    dia 13 (60,4 mm) dia 16 (3,4 mm)  dia 17 (2,4) dia 19 (3 mm)
 D’aquest 5 anys doncs un ha estat sense precipitació,  un altra amb un ruixat de poca durada i baixa intensitat,  i realment han estat plujosos 2 anys: el 2010 i el 2013, però aquest darrer amb un dia de pluja forta, mentre que els altres tres han estat en forma de xàfecs no gaire remarcables.  2 de 5.
Constatant la mitjana de precipitació del mes d’agost, més típic de tempestes de tardes veiem que es tracta de un més força plujós , docs la mitjana dels darrers 15 anys a Manlleu és de 63 mm , tot i que solen concentrar-se en pocs dies de precipitació, ja que les tempestes poden ser força intenses. 
Per concloure,  hi ha mes anys per aquestes dates en que el temps és estable i sense pluja, i en tot cas es sol tractar de ruixats de tarda de curta durada.  No es pot donar per certa doncs aquesta creença.

IRREGULARITAT DE PRECIPITACIONS VS REGULARITAT DE TEMPERATURES

Això ens porta a analitzar quin és el patró per les precipitacions i temperatures mitjanes anuals a la nostra vila. En el gràfic de temperatures mitjanes dels darrers 6 anys, veiem un patró molt clar que ens deixa un dibuix gairebé calcat per cada any, gairebé una campana de Gauss un xic desplaça cap a la dreta. Veiem que hi ha poques variacions interanuals.
El segon gràfic que correspon a les precipitacions en mostra un garbuix de línies sense definir cap patró massa clar, hem de retrocedir més en el temps i agafar una mostra de més anys per a veure quina és la figura que ens dóna la mitjana dels darrers 15 anys, que ens dona una forma de lletra M (fig.3 ) per tenir una idea aproximada de quina sol ser la distribució anual de les pluges . malgrat tot aquests gràfic ens deixen constància de la irregularitat de les pluges a casa nostra, pel que no podem distingir una temporada humida i una de seca en el patró climàtic local.

DADES  ANUALS EXTREMES (FINS EL DIA DE L’ARTICLE)

Temperatura màxima           34,7ºC el 18 de juliol
Temperatura mínima                        -4,1ºC els dies 1 de gener i 14 de març
Dia de màxima precipitació  35,6 mm el dia 7 de Juliol
Mes més sec                          Març, amb 2,6mm

Mes més plujós                      Juny amb 108,8 mm amb 6 dies de pluja superiors a 1mm

Cap comentari:

Publica un comentari