Translate

Efectes climàtics de la desacceleració del corrent del golf

El Corrent del Golf (Gulf stream) és una de les més poderoses corrents de marea del planeta, comença a les Bahames, drena les aigües càlides al llarg de la costa est dels Estats Units i després va cap Europa occidental creuant l'oceà Atlàntic. Gràcies a ell, les temperatures a les costes de l'oest d'Europa són molt més suaus que les situades a la mateixa latitud al continent americà


AIGÜES FREDES

El problema no és nou: en la dècada de 1970, els climatòlegs van detectar que el Corrent del Golf comptant en temps geològic, havia patit alguna aturada i va  submergir repetidament l'hemisferi nord, en un clima àrtic: l'última vegada va ser 8000 anys. S'han proposat diverses teories  per explicar l'alentiment del corrent del Golf, la principal és la gran aportació d'aigua freda i dolça del desgel de les glaceres de Groenlàndia i el gel de l'àrtic. Aquesta font està relacionat amb l'escalfament global actual, és per tant, un efecte secundari del canvi climàtic global. En aquest cas, l'escalfament provocaria una refrigeració.
L'aigua dolça i freda  força el corrent càlid del Golf a submergir-se en les profunditats, i pot canviar la circulació oceànica global (conegut com "la circulació termohalina.") En aquest cas les aigües superficials de l'Atlàntic Nord es refreden, fet ja comprovat i mesurat en els últims anys en l'àrea de Labrador i Terranova. Aquesta és també una de les causes hiverns severs experimentats pel nord-est dels Estats Units i el Quebec.

Anomalía termomètrica del mes de març on s'oserva clarament el nucli fred a l'atlàntic nord

SERÀ EUROPA TANT FREDA COM CANADÀ ?

Sembla que de moment el Corrent del Golf no s'aturarà, no per ara. Però sí que queda clarament demostrat que disminueix i es debilita. Assumint l'escalfament global com la causa, aquest fet es podria estendre fins i tot per un període indefinit. Al final, el refredament de les aigües de l'Atlàntic Nord continuaria, probablement per refredar el clima de tot Europa Occidental.
No obstant això, no s'ha de pensar en  que Europa patirà els durs hiverns de la costa est d'Amèrica del nord . Tot i que la comparació es fa de vegades, sempre hi haurà diferències causa de la ubicació d'aquests dos continents. Els vents predominants estan orientades cap a l'oest en el nostre hemisferi, i per exemple Quebec es troba sota la influència de les masses continentals de l'aire de l'Àrtic, extremadament fredes . L'Europa occidental es troba sota la influència dels vents que passen sobre l'oceà Atlàntic: Tot i que es refreda, les masses d'aire seran un xic més temperades . No obstant això, el que les simulacions suggereixen és que el refredament de l'Atlàntic Nord afavoriria la formació anticiclons a latituds altes (Islàndia, Escandinàvia ...) que giren a la zona els vents del nord característics de les ones fredes.

Un refredament de l'Atlàntic Nord i el Mar de Noruega seria propici per a la major freqüència dels atacs àrtics : onades de fred més nombrosos i neu més abundant, el que permet una comparació relativa amb el clima del nord-est dels EUA .. 


Cap comentari:

Publica un comentari